Minner fra turen til Oviedo påsken 2017

Oddvar Søvik og Jostein Andreassen gjennomførte påsken 2017 en busstur i Spania sammen med 22 andre nordmenn for å se Hodekledet i Oviedo.

Turen til Oviedo for å se Hodekledet påsken 2017

Av Jostein Andreassen

Vi fløy fra Gardermoen til Barcelona og var der i to dager. Dette var i Plussreisers regi, en reise som vi selv hadde lagt opp og ledet, Oddvar som reiseleder og predikant, jeg som guide. 22 nordmenn fra store deler av Sør-Norge var med, deriblant tre av våre formidlingsvenner for Likkledet, Arnt Stavset, Bjørn Willoch og Arne Vik.

Barcelona
Byen Barcelona er jo spennende, med La Sagrada Familia, verdens mest kreative kirkebygg, som høydepunkt. Ja, der er mye å se og oppleve i denne byen! Vi gikk selvsagt i den spennende hovedgata La rambla og var blant annet i Musikkpaleet, Palau de la Musica Catalana, med sin fantastiske lysekrone (se bilde). Akustikken fikk vi anledning til å kontrollere da guiden lot det store orgelet automatisk spille Bachs Toccata og fuge i D-moll. For å si det kort: Jeg ble helt slått ut. Vidunderlig! Selv var jeg på en privat vandring og så den store døpefonten av alabast i Katedralen der Columbus fikk døpt 6 indianere, medbrakt fra Amerika.

Derfra dro vi videre til romernes gamle hovedstad Tarragona, der det er statue av Paulus som et minne om hans besøk i år 63 (se egen artikkel om dette. link lenger nede i artikkelen her). Der var det også en flott akvedukt som i sin tid førte vann til 200 000 mennesker hele 30 km derfra.  

Zaragoza 
er en større og flott by inne ved elva Ebro. Navnet er en forvanskning av Cæsar Augusta. En stor kirke der er knyttet til Jakob-legender.

Covarrubias
Den lille landsbyen Covarrubias lenger nord på Mesetaen (den store høysletta) har en spennende sarkofag i kirken. Her ligger prinsesse Kristina av Norge begravet. Hun var gift noen få år med prins Felipe av Spania på 1200-tallet. I 2011 ble det satt opp et Olavskapell her, men det var ikke pent. I landbyen var det statue av Kristina og norske flagg å se i gatene.

Burgos
i nærheten har landets 3. største katedral. Den var jo et syn!

Santiago
Santiago de Compostela behøver ingen nærmere presentasjon. Det var morsomt å være der, selv om jeg for min del ikke tror på legendene om Jakob. Det var uansett rørende å se og snakke med pilegrimer. Et ungt par hadde gått 800 km. Vi fikk prøvd oss litt, vi også, på Caminoen, pilegrimsveien.

Oviedo
I Katedralen i Oviedo ble Hodekledet vist fram Langfredag på en høytidelig måte. Dette var rørende. Vi hadde fått ”orkesterplass” på 2. og 3. benk. Biskopen holdt ikke opp Kledet denne gang, men det var plassert på et stativ, og nå med beskyttelse av glass. Vi fikk også se det meget spennende kirkemuseet.

Covadonga 
er det stedet inne i fjellene i regionen Asturias der det kristne Spania har sin opprinnelse. Mange spanjoler dro dit i påsken, rene valfarten. Vi var også der. Etter det fulgte Altamira, kalt ”Hulealderens sixtinske kapell”, dessuten også den første hula som ble funnet med slike eldgamle malerier, 16 000 år gamle.

Guggenheim-museet i Bilbao
Det fantastiske Guggenheim-museet i Bilbao hadde utstillinger av moderne kunst, så her var det store kontraster. Ellers var det morsomt å oppleve en guide av virkelig førsteklasses kaliber, det fikk vi i denne morsomme byen. Den har gjennomgått en fullstendig forvandling, fra en skitten industriby i 1997 til en bugnende kulturby i 2017. Så var det hjem derfra via München.

Takknemlige
Ellers er vi glade og takknemlige for at turen gikk uten uhell, selv om en koffert som Lufthansa skulle ha tatt bedre vare på, stadig var på avveie, men dukket opp til slutt. Vi kjørte omtrent 175 mil med buss. Et nesten uvirkelig eventyr, for min del, når jeg ser tilbake, og jeg er så takknemlig for at jeg fikk være med på dette. Oddvar Søvik hadde jo dessuten, som vanlig, noen flotte bibeltimer. 

 

Neste år: Sicilia
Oddvar og jeg drar til Sicilia 1. mai av en ukes varighet for å legge opp en tilsvarende tur,  tenkt gjennomført til neste år. En representant fra Plussreiser blir med. Jeg vil så gjerne at det norske kristenfolk skal se hvor flott og opplevelsesrikt det er på Sicilia. Alle har hørt om Capella Sixtina i Roma. Jeg har aldri truffet noen som har hørt om Capella Palatina i Palermo, selv om det er, om mulig, enda finere. Dessuten er det meget roligere der inne! Jeg var der i 2014. Da jeg kom inn, hørte jeg et gisp. Så oppdaget jeg at det kom fra meg selv. Det har jeg aldri opplevd før! Det var som å komme inn i selve himmelen ..

 

 

Bilder:

Plussreiser arrangerte en rundtur i Spania påsken 2017. Det var 22 deltakere og to ledere, Oddvar Søvik og Jostein Andreassen.
Oddvar og Jostein besøkte Tarragona også i 2012. Her er imidlertid deltakerne 2017 foran statuen av apostelen.

Paulus-statuen på Domkirkeplassen i den lille byen Tarragona i sørøst-Spania. På sokkelen står: ”Apostelen Paulus til minne om 1900-årsjubileet for hans ankomst til Spania og hans opphold i Tarragona”. Statuen ble innviet 14. juli 1963 av daværende visestatsminister i den spanske regjeringen i jubileumsåret for St. Pablo, 1900 år etter hans antatte ankomst til byen. Trist å se at statuen av den store apostelen var like dårlig vedlikeholdt som i 2012. Utrolig! Vi som var der, ble enige om at J.A. skulle skrive til presten på stedet om dette. 

Like ved der Paulus skal ha talt til tarragonerne, fins en åpen plass. Denne er oppkalt etter apostelen.

Artikkel: "Kom Paulus til Spania?"

 

Lysekronen i Musikkpaleet, Barcelona

La Sagrada Familia, Den hellige familie, Barcelona, som skal stå ferdig med 18 tårn i 2026

Kirken i Santiago de Compostela, Nordvest-Spania, målet for alle pilegrimene

Hodekledet vises fram i Oviedo, Nord-Spania påsken 2017

San Salvador-Katedralen i Oviedo, der Kledet vises fram tre ganger i året

Guggenheim-museet for kunst, Bilbao